FUNUS - MODE

Artiest info
Website
facebook
 

 

“FUNUS, een deel van je me-time…”

De tijd dat geluid via één kanaal gestuurd werd en alles mono klonk, ligt al decennia achter ons. Maar voor Ruben Vermeulen, Noorderbuur, songwriter en multi-instrumentalist (zang, gitaren, drums, percussie, bas, synths), die muziek componeert en brengt onder de naam Funus nog niet. ‘Mono’ is de titel van zijn tweede studio album, dat begin dit jaar in eigen beheer uitgebracht werd. Funus, het muzikaal project dat Ruben Vermeulen in 2006 startte, kennen de liefhebbers van blackmetal wellicht van het conceptalbum (over de vijf stadia van rouw en verdriet) ‘Afdrift Alone’, waar Vermeulen in 2016 mee debuteerde en zowaar imponeerde. Bij Funus draait muziek op de eerste plaats om gevoelens en omgaan met veranderingen in (ik citeer wat er staat op de site) “een melancholische wereld waar je vroeg of laat mee te maken krijgt in het leven...”. 

Van 2009 tot 2011 werkte Vermeulen met verschillende bezettingen, om daarna solo verder te gaan. Gezien de andere weg die ingeslagen werd, is ‘Mono’ géén vervolg op het debuut album. Kenners spreken hier van post-rock en -gezien het moeilijk is de afzonderlijke instrumenten te onderscheiden en de zang vervaagt- shoegaze rock. Als je luistert naar de teksten, is het album erg beschouwend. Instrumentaal/muzikaal dragen soundscapes en effecten sterk bij aan de emotionele geladenheid. Wat ik bedoel wordt al meteen duidelijk in de opener “Gloom and Dusk”. Let in de intro op het geluid van de zee, de meeuwen, de akoestische gitaar en de frêle, vluchtige en aanlokkelijke samenzang van Ruben en gaste Sabina Knol, die op ook op “Embracings Relieved” meezingt. “Would You” sluit hier door het dromerige, de sfeer en de effecten erg goed bij aan. Met “Soul Faced” lijkt alles om te slaan. Het ritme verandert en de instrumenten op zich worden belangrijker. “Embracings Relived” brengt ons met de woorden “Awake at Night” de nacht. Het brengt de rust terug en werkt door de samenzang helend. “Orb of Inner Voices” is een nummer dat opvalt door de mooie dromerige zang en het subtiele, hypnotiserende geluid van de gitaar, “Never Heard” daarentegen, door de extracten uit “An Autumn for Crippled Children” die als een flashback in het nummer verwerkt zijn, eerder ontnuchterend. Blijft nog de afsluiter “On Unknown Wings”. Met zijn bijna 10 minuten, de langste maar goed uitgebalanceerde track en gezien de stijl, een beetje de vreemde eend in deze rock bijt. Het is verrassend en gedurfd, hoe Ruben Vermeulen de luisteraar blijft uitdagen en tot de laatste noten in de greep houdt.  

“’MONO’ van FUNUS is een album waarvoor je tijd moet vrij maken, een album dat na iedere luisterbeurt méér fascineert…” (ESC, Rootstime.be)

Eric Schuurmans

‘MONO’: tracklist: 01. Gloom and Dusk – 02. Would You – 03. Soul Faced – 04. Embracings Relived – 05. Orb of Inner Voices – 06. Never Heard – 07. On Unknown Wings | Music/Lyrics: Funus, w/ or as [noted] | Producer: Funus | Credits: Vocals, electric & acoustic guitar, drums, percussion, bass & synths by Ruben Vermeulen / Guest vocals by Sabina Knol (1,4)

Discography FUNUS: Mono [2023] | Afdrift Alone [2016] | Rosefield Road (promo-single) [2011] | Funus (promo-ep,3#) [2009] |